PrinsjesBoekenPrijs voor 'Niet de kiezer is gek' van UvA-politicoloog Tom van der Meer

18 september 2017

De PrinsjesBoekenprijs voor het beste politieke boek is vrijdag 15 september toegekend aan 'Niet de kiezer is gek' van Tom van der Meer, hoogleraar Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij ontving de prijs in de plenaire zaal van de Eerste Kamer in Den Haag.

De PrinsjesBoekenprijs is ingesteld om het belang van boeken over de nationale politiek te benadrukken en de kwaliteit ervan te helpen bevorderen.

In 'Niet de kiezer is gek' breekt Van der Meer een lans voor de kiezer die steeds maar weer ten onrechte de schuld krijgt van het gebrek aan vertrouwen in de politiek en van wispelturig stemgedrag.

Het zijn de politici zelf die zich een spiegel moeten voorhouden, meent Van der Meer. Er is geen crisis van de democratie, er is een crisis van de gevestigde partijen. Zij zitten op een doodlopend spoor, maar blijken niet bij machte bij te sturen.

Gepubliceerd door  Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen