Backstage bij de UvA tijdens Weekend van de Wetenschap

29 september 2017

Tijdens het weekend van 7 en 8 oktober openen meer dan 250 universiteiten, instituten, instellingen, musea en bedrijven hun deuren. Volg een mini-college en rondleiding in het slaaplab, vaar mee op het onderzoeksschip van de UvA of ga op ontdekkingstocht tijdens de open dag van de bètafaculteit op het Science Park.

NS Stationslab team

Credits: NS

Pop-up laboratorium: het NS Stationslab

Van 4 tot en met 8 oktober wordt de IJ-hal van Amsterdam CS getransformeerd tot pop-up laboratorium: het NS Stationslab. Onder leiding van Tonny Mulder van de Universiteit van Amsterdam onderzoeken UvA-studenten Psychobiologie en VU-studenten Geneeskunde daar de wachtbeleving van treinreizigers.

Slaaplaboratorium op Roeterseiland

In dit lab wordt dagelijks onderzoek gedaan naar de hersenactiviteit tijdens slaap door hersen- en slaapwetenschappers. Ook worden hier de nieuwste technieken ontwikkeld op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. Maar zijn de technieken inmiddels al zo ver dat het geheugen gemanipuleerd kan worden tijdens de slaap? Volg het mini-college en rondleiding op zaterdag 7 oktober

Flyer Open Dag Science Park 2017

Credits: Amsterdam Science Park

Open dag Science Park

Ga mee op ontdekkingstocht dwars door de wetenschap en ontdek de 'schatkamers' van de universiteit tijdens de open dag van de bètafaculteit.

De openingsact is een muziekstuk van componist Rozalie Hirs, uitgevoerd door musici van het Koninklijk Concertgebouworkest. In de voorstelling worden onzichtbare aspecten van de snaartheorie en het multiversum hoorbaar en inzichtelijk gemaakt.

Vaar mee op onderzoeksschip UvA

Sinds juli van dit jaar, heeft de Universiteit van Amsterdam een eigen onderzoekschip, de RV Dreissena. Ter gelegenheid van het Weekend van de Wetenschap kunnen bezoekers zaterdag 7 oktober het schip bezoeken en zelfs een kort vaartochtje maken. Samen met de onderzoekers  van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica worden er aan boord monsters genomen van het water rondom NEMO. Wat leeft er allemaal in het water zo midden in de stad?

Sterrenkundigen UvA in NEMO

Tijdens Weekend van de Wetenschap staat het NEMO Science Museum in het teken van het heelal. Zo vertellen sterrenkundigen van de UvA over een bijzonder ruimtefenomeen: de pulsar. Ook geven Djoeke Schoonenberg en Lucas Ellerbroek  een speciale lezing over zoeken naar buitenaards leven.

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting