Met evidence-based benadering diversiteit in organisaties benutten

Psychologie

13okt2017 16.00

Oratie

Effectief management van diversiteit is complex, maar door middel van een evidence-based benadering kunnen teams, leiders, en organisaties de positieve kanten van diversiteit benutten. Zo betoogt Astrid Homan in haar oratie.

Diversiteit houdt de gemoederen flink bezig. Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat de multiculturele samenleving is mislukt en dat diversiteitsinitiatieven geen plek hebben in organisaties, terwijl anderen benadrukken dat diversiteit juist een sterkte kan zijn van samenlevingen en organisaties. De wetenschappelijke evidentie voor het nut en onnut van diversiteit laat volgens Homan een complexe puzzel zien. Er bestaat duidelijke ondersteuning voor de positieve kanten en het belang van diversiteit. Dit wil echter niet zeggen dat diversiteit automatisch en altijd leidt tot betere uitkomsten. Zoals bijna alle verschijnselen en effecten in de psychologie is de werkelijkheid complex en zijn er dus vele contextuele factoren die kunnen verklaren waarom en wanneer diversiteit werkt en wanneer diversiteit niet werkt.

Hoewel er geen one-size-fits-all-oplossing bestaat, is het mogelijk is om door middel van een evidence-based-benadering werknemers, leiders, en organisaties te helpen om mensen met verschillende achtergronden en ideeën dichter bij elkaar te brengen en zo de positieve kanten van diversiteit zo goed mogelijk te benutten.

Mw. prof. dr. A.C. Homan, hoogleraar Organisatiepsychologie: Vier verschillen! De vele gezichten van diversiteit.

Locatie

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting